Eddy Hoogendijk, uw Partner in Verandering


Eddy Hoogendijk

Eddy Hoogendijk, aangenaam…

Ik heb jarenlange ervaring als projectmanager, programmamanager en verandermanager, en in de inrichting van portfolio-, programma- en projectmanagement. Allemaal vakjargon om te bepalen in welke veranderingen je wilt investeren, en vervolgens hoe je die veranderingen het beste kunt aansturen en uitvoeren.

Veel van de veranderingen die ik heb geleid hadden betrekking op:

 • digitale dienstverlening: digitaal betalen en berichtenuitwisseling bij banken hebben veel overeenkomsten met digitale dienstverlening bij gemeenten
 • zaakgericht werken: digitale dienstverlening verbindt bedrijf en klant, gemeente en burger, en het verbindt ketenpartners, over de grenzen van de eigen organisatie heen
 • uitbesteden en samenwerken: het onderbrengen van specifieke kennis in een centrale – soms zelfstandige – eenheid, en de veranderingen in de dynamiek in de samenwerking.

Wat mij opvalt is dat veel organisaties juist op essentiële zaken als het formuleren van de doelstellingen en de rollen en verantwoordelijkheden te nonchalant zijn. Veel organisaties proberen dat vervolgens te compenseren door strak project management. Daar is niets mis mee, maar het lost de eerdere tekortkomingen niet meer op.

Mijn focus ligt op een heldere formulering aan het begin van het verandertraject, en daarna een pragmatische aanpak van de realisatie.

 

Eddy en gemeenten

Als betrokken burger ben ik van 2007 – 2011 voorzitter geweest van de Wmo-raad in Breukelen. In die hoedanigheid heb ik veelvuldig contact gehad met de wethouders als ook met de diverse ambtenaren. Om af te stemmen wanneer wij als adviesorgaan welke plannen en veranderingen konden verwachten.

Zo hebben wij geadviseerd over de beleidsplannen Wmo, over de aanbestedingen van thuiszorg en regiotaxi, over de mantelzorg, over de invoering en inrichting van het CJG, over samenwerking met andere gemeenten binnen de regio, over gemeentelijke herindeling en de harmonisatie van de voorzieningen.

 

 

Passie en energie

Ik geloof in samenwerken, delen en synergie. Samenwerken gaat voor mij niet over compromissen sluiten, maar naar het samen zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Dat geeft mij energie.

 

Eddy Hoogendijk in een notendop:

 • diverse certificeringen in project-, programma- en verandermanagement (o.a. MSP Advanced Practitioner, PRINCE2 Practitioner);
 • een achtergrond in communicatie, (executive) coaching en organisatieadvies (o.a. internationaal gecertificeerd NLP trainer, organisatie opstellingen);
 • meer dan 25 jaar internationaal aktief geweest, over alle continenten en met even zovele culturen, in de profit-sector, intergovermentale sector en de overheidssector.

 

Inspiratie

Ik ben geïnspireerd door de volgende autoriteiten, elk op hun eigen gebied:

 • Stephen R. Covey – creëer synergie met anderen vanuit zelfbewustzijn en zelfmanagement. De boeken “De 7 eigenschappen van effectief leiderschap” en “Het derde alternatief”.
 • John P. Kotter – waarom gaan verandering zo vaak mis, en wat kun je daarvan leren? Zijn boeken “Het hart van de verandering” en “Leiderschap bij verandering”.
 • Daniel Goleman – creëer emotioneel intelligent leiderschap. Het boek “Emotionele intelligentie”.
 • Manfred Kets de Vries – omdat achter iedere leider een mens schuilgaat met zijn eigen bijzonderheden. De boeken “Leiderschap ontraadseld” en “Wat leiders drijft”.
 • Leon de Caluwé – over de verschillen in organisatiecultuur – gegoten in verschillende kleuren – en de invloed op veranderaanpak en veranderaar. Zijn boek “Leren veranderen”.
 • Wiebe Veenbaas – oprichter van Phoenix Opleidingen. Zijn boek, werk en begeleiding rondom “De Maskermaker”.

 

 

Verdere details

U kunt mij uiteraard ook op de sociale media vinden.